luni, 21 iunie 2010

Românii le au mai lungi ca africanii

Am stat eu aşa şi m-am gândit, când o să fie gata stadionul naţional Lia Manoliu, cel mai mare şi mai tare stadion de la Decebal şi până la Traian (Băsescu) atunci va organiza şi România Campionatul Mondial de fotbal acolo, pe un singur stadion. Printre râuri de seminte şi găleţi de bere îsi vor face apariţia şi suporterii naţionalei noastre într-un mod cu totul special. Pentru că în prezent la Cupa Mondială din Africa cel mai mediatizat lucru este vuvuzeaua, cu siguranţă la campionatul mondial de fotbal din România instrumentele noastre tradiţionale vor face furori.
Dacă o trompetă din plastic a ajuns pe buzele tuturor în mai puţin de două sptămâni, de ce nu ar ajunge şi tulnicul nostru tradiţional, buciumul cum i se mai spune, instrument global? Istoricii spun că buciumul sună cu jale încă de pe vremea dacilor. Păi nu s-ar bucura şi Burebista ca “telefonul mobil” din vremea lui să ajungă cunoscut pe toată palneta?

Parcă şi văd meciul din 2034 (când o să fie campionat mondial la noi) dintre naţionala României şi cea a Africii de Sud. Ziarele virtuale titrează “Românii le au mai lungi ca africanii- Buciumul şi Vuvuzeaua- bătălia finală. Taraful din Apuseni de tulnicărese pasionate de fotbal şi obiecte muzicale de suflat ştie că lungimea contează, cea a tulnicului în special. Ele susţin că ale românilor sunt mai lungi, sunt mai tari şi fac un zgomot mult mai mare, în timp ce ale africanilor sunt din plastic, colorate urât şi subţiri, sufli în ele până îţi ies ochii din cap, se suflă greu.

Dacă vrei să te faci auzit trebuie să-l ai cât mai lung şi dintr-un lemn cât mai tare. Şi dacă până la urmă, în timpul meciului, vuvuzelele africanilor se vor auzi mai tare ca buciumurile românilor, din spatele tulnicăreselor scoatem artileria grea, un pluton de buhaie. Cu un buhai bine calibrat poţi să câştigi un război pe stadion. Hai România!

Niciun comentariu: