miercuri, 5 mai 2010

Tortul de murături

Ion S. a făcut 40 de ani. Familia, rudele şi prietenii s-au gîndit să-i facă o petrecere surpriză. Lu' Ion îi plac foarte mult murăturile, mititeii, manelele, berea, vinul, vodca, fotbalul, pariurile, femeile bengoase şi Vacanţa Mare. Fiecare şi-a împărţit sarcinile pentru marea petrecere. Copiii au plecat să caute carne de mici prin sat, naşul s-a dus după băutură în vecini, iar femeile s-au apucat să-i facă lu' Ion un tort aşa cum îi place doar lui, un tort de murături care se mănâncă a doua zi după bairam.
Reţetă: Se ia blatul pufos se taie în trei se însiropează bine prima bucată cu zeamă de varză. Se aplică primul strat de cremă, maioneză galbenă făcută în casă. Se taie cubuleţe zece castraveţi muraţi, două gogonele şi un morcov după care se presară peste maioneză. Se aplică stratul doi de blat însiropat cu saramură de la gogoşari se aplică pe el un strat subţire de muştar iute peste care se aruncă feli generoase de ţelină şi pepeni muraţi, toate acoperite cu foi de varză, evident, murată. Se pune şi ultimul strat de blat, se îmbracă tot tortul în maioneză, iar pe laterale se desenează cu muştar după imaginaţia fiecăruia. Ornamentele sunt realizate din conopidă murată şi morcovi decupaţi în formă de trandafiri. La final se scrie cu o sticlă de catch-up picant mesajul. În cazul nostru: “La mulţi ani bă Ioane !”
Partea proastă este că Ion s-a îmbătat atât de tare cu colegii de la muncă, pe motiv că e ziua lui, încât a adormit acolo şi nu a mai prins nicio petrecere. Naşul supărat foc pe Ion a băut toată băutura de la petrecere şi s-a culcat, dar nu înainte să-i bată bine pe lăutarii antamaţi pentru ziua finului. A doua zi, Ion S. şi Naşul s-au împăcat, mahmuri, ei s-au bucurat nespus de bunătatea de tort de murături. După care s-au apucat să bea, iarşăi...La final şi-au bătut nevestele bine de tot pentru că tortul nu a fost suficient de acru.

Niciun comentariu: