vineri, 21 noiembrie 2008

Sportul Rege cu o figura frumoasa !


Cu totii ne pricepem la fotbal, mai mult sau mai putin, dar asta nu inseamna ca nu putem sa asociem sportul rege cu un alt sport, de casa, la care pina si gospodinele cu capot se dau rotunde. Sa privim "fotbalul de casa" din punctul de vedere al unui jucator inrait.

Poti sa joci linistit acasa, sa faci antrenamente la greu fara sa stie echipele adverse cu ce te ocupi. De cateva ori pe saptamana tragi cate un amical cu echipa de baza, dar de cele mai multe ori te inscri in campionatul judetean si daca ai sanse ajungi in ala international. Adica? Pai joci cu echipe adverse din liga nationala fie la tine acasa fie in deplasare sau joci cu echipe din alte tari daca esti poliglot. Daca te tine picioru poti sa joci si cu 2 sau mai multe echipe deodata, sau de ce nu, sa ai mai multe meciuri pe zi.

La intrarea pe teren ti se verifica echipamentul, sa ai crampoanele fixe pentru aderentza si sa nu fi avut ceva probleme medicale.
Foarte importanta este starea terenului, verificati daca iarba este tunsa uniform, astfel incat mingea sa nu se inpotmoleasca in gazon sau in alte impuritati. Evitati baltile de apa daca acestea exista, jonglati cu mingea stinga dreapta, inainte, inapoi pina cand echipa adversa este prinsa cu apararea la pamant si atuci inscrieti fara nerusinare. In cazul in care intalnirile amicale se transforma in adevarate carnagii intre suporteri si situatia se lasa cu bãi de singe, evitati terenul, mergeti acasa si antrenati-va doua trei zile.

Tacticile echipei adverse va pot surprinde uneori dar asta nu inseamna ca trebuie sa va lasati intimidat. Hentzurile intentionate efectuate in mod repetat ca un dute-vino fara oprire si faulturile in urma carora ataca frontal fara mila cu capul inainte, se pedepsesc cu lovituri libere ce pot fi extrem de usor transformate in goluri. Atunci cand "cotzofana a intrat in atze" se aud urale de fericire din partea suporterilor care inunda terenul dar si ceva sunete de neintzeles din partea adversarilor care socati de viteza de reactie a atacantilor exclama uimiti:
-Gata?
-Nu, nu e gata, abia acum incepe lupta
-Toata lumea la posturi, incercam o repozitionare in teren 4-4-3 cu tactica imbatabila

Atac pe flancuri cu centrare direct la cap si finalizare spectaculoasa de ramane portarul cu gura cascata. Vine pauza, fotbalistii intra la vestiare, fac si ei un dush si revin in forma pe teren pentru repriza a doua. De cele mai multe ori stopurile pe piept si jucatorii care scuipa pe teren, fac deliciul spectatorilor. Daca v-ati apropiat periculos de mult de poarta adversa incercati sa expediati mingea in mainile portarului astfel incat din acesta balonul sa ricoseze in corner. Chiar daca pentru unii nu pare o idee prea buna, sa stiti ca de cele mai multe ori loviturile din punct fix sunt cele mai periculoase. Aici la loc stramt esti doar tu si mingea, nimic nu te mai poate opri din a finaliza actziunea cu o lovitura nimicitoare. Iti potrivesti balonul, setezi traiectoria si tragi cat poti tu de tare si repede astfel incat sa prinzi portarul nepregatit. In careu lumea se agita frenetic, se aud tipete, icnete, respiratia grea a portarului, jucatorii se scalda unul in transpiratia celuilalt. Momentul este extrem de tensionat, muschii sunt incordati la maxim, suporterii tipa incontinuu...Shut si..... o ratare lamentabila doamnelor si domnilor.

Mingea iese in out, jucatorul echipei adverse pune mina pe ea o curatza bine ca sa nu-i alunece si o arunca inapoi in joc, meciul este foarte aproape de final, cele doua echipe sunt extenuate, pline de sudoare si se gandesc cu disperare la loviturile de departajare in cazul in care iese egal. Arbitrul anuntza ca mai sunt 2 minute de prelungiri, cele doua tabere se infig una in cealalta, le auzi dintzi trosnind si scartzaind...5, 4, 3, 2, 1 se aude fluierul arbitrului, cele doua echipe au terminat la egalitate, dar pentru ca a fost un amical nu se executa lovituri de la 11 metri. Jucatorii se iau in bratze, fac schimb de tricouri si isi multumesc unul altuia.

Pina la urmatoarea intalnire sfatul meu este acela de a va antrena temeinic, astfel incat in timpul meciului sa nu primitzi gol din primele minute!

4 comentarii:

La Mosor spunea...

cheta de care era prins un biletzel.
Pe el scria asa: De la Fane- Unde este iesirea la combinatie, sutul la paianjen, cartonasul rosu, eliminarea prematura, jocul fara balon, saritul in contratimp, apatia echipelor, inconstanta, atacant de gura portii, sut plouat, mingea care musca iarba inainte sa intre in poarta, poti fi prins in offside, suturile din unghi inchis, atacul in valuri, asedierea portii, o tactica bine gandita, un joc de uzura, aparare om la om, golul care pluteste in aer, ratarea din gura portii.

Pentru cei care mai au de adaugat ceva va rog urmati exemplul lui Fane

La Mosor spunea...

Din tribune m-a lovit in cap o bricheta de care era prins un biletel *

VdG spunea...

Da' parca tot mai practicat e handbalul.

ces spunea...

sa-nceapa meciul! Aruncati basica-n teren :)